📈 𝗞𝗮𝗷 𝗯𝗼 𝘀 𝗰𝗲𝗻𝗮𝗺𝗶 𝗻𝗼𝘃𝗼𝗴𝗿𝗮𝗱𝗲𝗻𝗷 𝘃 𝗹𝗲𝘁𝘂 𝟮𝟬𝟮𝟮?
📉 𝗔𝗹𝗶 𝘀𝗲 𝗯𝗼𝗱𝗼 𝗰𝗲𝗻𝗲 𝗻𝗲𝗽𝗿𝗲𝗺𝗶𝗰̌𝗻𝗶𝗻 𝘃 𝗹𝗲𝘁𝘂 𝟮𝟬𝟮𝟮 𝘀̌𝗲 𝗱𝘃𝗶𝗴𝗼𝘃𝗮𝗹𝗲?
📑 Odgovor na to vprašanje dobimo, ko analiziramo dogodke, ki so vplivali na dvig cen ter vključimo smernice na bančnem trgu, ki jih vodi evropska, ameriška in angleška denarna politika.
_
✔ Dejstvo, ki ga skoraj nihče ni pričakoval je, da kupci, ki so v začetku leta pri skupini Novogradnje Maribor v predprodaji kupili stanovanja, zanj danes dobijo več, kot so plačali. Gradbeni materiali, surovine in delo so se v letu 2021 podražile tudi do 40 %, dobava materialov pa je zaradi korone potekala moteno in oteženo. Za investitorje je leto 2021 bilo naporno, pridobili pa so kupci, saj so v Mariboru cene rabljenih stanovanj ponekod višje ali vsaj enake kot novogradnje.
_
❓ Kaj se bo dogajalo v letu 2022 in ali bo poceni denar še naprej dosegljiv? Kljub zaostrovanju denarne politike Evropske centralne banke glede zviševanja obrestnih mer, glavnih osem analitikov (povzeto po Bloomberg-u) napoveduje negativno medbančno obrestno mero še vsaj dve leti. “Kazni”, ki so doletele slovenske varčevalce za varčevanje prek depozitov, so varčevalce v veliki meri spremenile v investitorje, saj so ti svoj denar, ki so ga imeli na bankah dvignili oziroma z dodatnim ugodnim stanovanjskih kreditom “pretopili” v nepremičnino. Zdaj računajo, da se bo strošek nizke obrestne mere pokril s prihodki z oddajo v najem, hkrati pa bo dodatno kupec še “zaslužil” kot investicijski vlagatelj. Ko dodamo še dejstvo, da se v Mariboru 10 let ni gradilo praktično nič, je toliko bolj jasno, da je želja po posedovanju lastnih nepremičnin večja od ponudbe.
_
💸 Pri banki BS navajajo, da se je v letu 2021 močno povečalo stanovanjsko kreditiranje in je znašalo 50 MIO na mesec, medtem ko je v letu 2020 bilo 22,3 MIO na mesec. Banke, ki financirajo gradbene projekte danes, zahtevajo od investitorjev višje lastne vložke, kot so to zahtevale pred krizo do leta 2009. Zakon o varstvu kupcev prav tako ščiti kupce s klavzulami, ki jih investitor mora upoštevati. Ena izmed njih so fiduciarni računi, kar pomeni, da so vplačane are za stanovanja v predprodaji “na varnem”, saj jih investitor ne sme uporabljati za gradnjo.
Dodatno povpraševanje v današnjem času lahko argumentiramo s tem, da se zaradi energetske krize starejši vedno bolj selijo iz velikih energetsko potratnih hiš, zgrajenih v času socializma v nova stanovanja s terasami ali večjimi balkoni.
_
📊 Vse to so argumenti, na podlagi katerih v skupini Novogradnje Maribor ne vidimo možnosti za nižanje cen novogradenj v bližnji prihodnosti.
_

❗ Zapisano je povzetek namenskega sestanka analize trga, ki ga je na dan 3.1.2022 imela skupina Novogradnje Maribor in ne služi kot svetovanje za nakup ali prodajo nepremičnine. Podana mnenja so subjektivne narave in zanje ne odgovarjamo.

Naši aktualni projekti 👉 www.novogradnje-maribor.si/aktualni-projekti/